Βουλή: Ξεπέρασαν τους 17.000 οι άστεγοι στο Λεκανοπέδιο

Μεγάλες διαστάσεις που μπορεί να γίνουν και εκρηκτικές, έχει προσλάβει η κρίση στέγης και η πολιτεία με τα σημερινά δεδομένα δείχνει αδύναμη να το αντιμετωπίσει. Επικαλούμενη πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης, η αρμόδια υπουργός κα Φωτίου έκανε λόγο για 17.700 ανθρώπους που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τη στέγασή τους, μόνο στο Λεκανοπέδιο Αθηνών! Εκείνοι οι οποίοι έχουν, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, πρόβλημα αποπληρωμής ενοικίου ή δανείου, και βρίσκονται υπό καθεστώς έξωσης ή που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, καθώς και όσοι διαβιούν σε καταυλισμούς, σε ιδρύματα ή κοιμούνται στο αυτοκίνητό τους, «κατά μεθοδολογικούς υπολογισμούς -γιατί δεν μπορούν να υπολογιστούν πραγματικά- ξεκινούν από 93.000 και μπορεί να φτάνουν και μισό εκατομμύριο».

Ενδεικτικό του εύρους του προβλήματος είναι και το ακόλουθο: για την ένταξη στις ρυθμίσεις του πρώτου νόμου της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, υπεβλήθησαν 300 χιλιάδες αιτήσεις. Οπως είπε η κα Φωτίου, αυτό σημαίνει 630.000 άτομα. Από αυτούς ζήτησαν επιδότηση στέγης 90 χιλιάδες. «Πόσα λεφτά θα δώσουμε εμείς και σε πόσες οικογένειες θα δώσουμε ένα επίδομα ενοικίου; Σε τριάντα χιλιάδες οικογένειες. Δηλαδή, το ένα τρίτο των αιτήσεων θα μπορέσουμε σε πρώτη φάση να καλύψουμε με επίδομα από 70 ευρώ έως 220 ευρώ μηνιαίως», σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός. Για να προσθέσει:

«Από τις 300.000 αιτήσεις, οι 140 χιλιάδες ζητάνε ρεύμα. Και το πιο τραγικό: Από τις τριακόσιες χιλιάδες αιτήσεις, οι 297.000 ζητούν σίτιση».

Παράλληλα, αναφερόμενη σε πρόγραμμα υπό τον τίτλο «Στέγαση και επανένταξη», η κα Φωτίου είπε ότι αύριο θα δοθεί επίδομα σε μόνο 1073 άτομα: 500 στην Αττική, 153 στη Θεσσαλονίκη, και 420 στην υπόλοιπη χώρα.

«Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο και πάρα πολύ σοβαρό. Χρειάζεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Ξέρετε ότι επειδή θεωρείται αυτό το τμήμα των πολιτών αυτής της χώρας περιθωριακό εξ αντικειμένου ?είναι οι άνθρωποι που είναι στο παγκάκι, που είναι στο πάρκο- πολλές φορές φεύγει έξω από τη σφαίρα της δικής μας κοινωνικής ενόρασης. Θεωρούμε ότι πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με τους υπαλλήλους, ποιος θα απολυθεί, ποιος δεν θα απολυθεί, τι θα γίνει με τον εργαζόμενο, με τον μισθό και τη σύνταξη και ξεχνάμε χιλιάδες συμπολίτες, ανθρώπους οι οποίοι με μία κουβέρτα είναι ξαπλωμένοι σε ένα πεζοδρόμιο» σημείωσε ο ερωτών βουλευτής και επισήμανε την ανάγκη να υπάρξουν δράσεις «πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά».