Μετά το λεωφορείο, τα σπίτια για αστέγους

Τη σκέψη πολλών, που βλέπουν άδεια κτήρια να ρημάζουν και την ίδια ώρα ανθρώπους να κοιμούνται στον δρόμο, πρόκειται να κάνει πράξη το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης για το λεωφορείο του ΟΑΣΑ που θα διατεθεί για τη φροντίδα των αστέγων, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, ανακοίνωσε πως θα χρησιμοποιηθούν επίσης στο μέλλον «κατάλληλα κενά κτήρια ιδιοκτησίας του υπουργείου μας για στέγαση».

Όπως τόνισε η αν. υπουργός, έχουν ξεκινήσει ήδη οι ενέργειες ώστε να αποσαφηνιστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων που φέρονται να ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας, όπως και για να αποτυπωθεί η σημερινή τους κατάσταση. Αν είναι, δηλαδή, κενά ή κατειλημμένα ή μισθωμένα σε ενοικιαστές που δεν ανταποκρίνονται κ.λπ. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία θα προκύψει και πόσα, τελικά, είναι άμεσα αξιοποιήσιμα.

 

Το πρώτο λεωφορείο για αστέγους στην Ευρώπη

Όσον αφορά το λεωφορείο του ΟΑΣΑ, τα δρομολόγια αναμένεται να ξεκινήσουν τον Μάιο, όταν θα έχει μετεσκευαστεί καταλλήλως το όχημα. Το λεωφορείο, η πρώτη κινητή μονάδα ατομικής υγιεινής στην Ευρώπη και τρίτη παγκοσμίως, θα προσφέρει υπηρεσίες καθαριότητας και πρώτων βοηθειών, ενώ παράλληλα θα γίνεται καταγραφή των άστεγων από κοινωνιολόγους και θα υπάρχει ψυχολογική υποστήριξη. Θα περιλαμβάνει ντουζιέρα, χημική τουαλέτα και χώρο ιατρείου για να είναι δυνατή η επιτόπου περίθαλψη και φροντίδα των αστέγων.

«Η κοινωνική αυτή δράση θα αποτελέσει μια ουσιαστική βοήθεια για τους αστέγους» τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ Α. Ταστάνης, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ Ι. Σκουμπούρης είπε ότι πρόκειται για «μία δράση που εντάσσεται σε ένα πλέγμα πρωτοβουλιών και συνεργειών που θα αναλάβει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων».

 

Καθημερινά δρομολόγια

Το λεωφορείο θα διέρχεται καθημερινά από τα σημεία όπου υπάρχουν άστεγοι στην Αθήνα τουλάχιστον δύο φορές μέσα στην ημέρα. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι θα περνά από: κέντρο Αθήνας (Δημαρχείο, Ζάππειο, Ακαδημίας, Αχιλλέως, Φιλοπάππου κ.λπ.), Αχαρνών, Πειραιά (λιμάνι), Ελαιώνα, Αιγάλεω και Ρουφ.