Πλυντήριο ρούχων για αστέγους στους δρόμους της Αθήνας

«Σε κάθε μέρα λειτουργίας του κινητού πλυντηρίου θα μπορούν να πλένονται 50 κιλά ρούχα. Θα γίνονται δύο κύκλοι πλυσίματος και στεγνώματος των ρούχων και αμέσως μετά θα παραδίδονται στους αστέγους. Εάν καταστεί δυνατό, στο μέλλον θα προστεθούν και άλλες μέρες που θα εξυπηρετούμε αυτούς τους ανθρώπους και γιατί όχι να υπάρξει και ένα δεύτερο βαν», τονίζει κ. Σπηλιόπουλος.

Η ομάδα των εθελοντών πλαισιώνεται από τους Φάνη Τσόνα, φοιτητή στη Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ που βοηθάει στο τεχνικό κομμάτι του project, Κωνσταντίνο Σπηλιωτόπουλο, τελειόφοιτο στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανικών ΕΜΠ, Ανδήλη Ραχούτη που έχει αναλάβει μεταξύ άλλων τη δημιουργία του logo και η τελευταία προσθήκη είναι αυτή της Μαριλού Στεφάνου, απόφοιτης του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης που ασχολείται με την εκπαίδευση των εθελοντών που θα αναλάβουν να έρχονται σε επαφή με τους αστέγους.

Οι ομάδες των εθελοντών θα καλύψουν σε πρώτη φάση τέσσερις περιοχές όπου υπάρχουν αρκετοί άστεγοι. Πλατεία Κουμουνδούρου, Ρουφ, Θησείο και κοντά στη Βαρβάκειο Αγορά, ενώ υπάρχουν δύο με τρία ακόμη σημεία τα οποία αναμένεται να προστεθούν στη συνέχεια.

Ο επικεφαλής της ομάδας είχε έρθει σε επαφή με αρκετούς αστέγους πριν προχωρήσει στην υλοποίηση της ιδέας του για το κινητό πλυντήριο. «Οι άστεγοι μπορούν να βρίσκουν ένα πιάτο φαγητό στα συσσίτια της Εκκλησίας και κάποιων δήμων, να προμηθεύονται ρούχα από εθελοντικές ομάδες και άλλες δομές. Η καθαριότητα των ρούχων, όμως, ήταν κάτι το οποίο όπως μου είπαν και οι ίδιοι έλειπε. Πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο θα μπει ένα λιθαράκι ώστε να βελτιωθεί μεταξύ άλλων η αυτοεκτίμησή τους», τονίζει ο κ. Σπηλιόπουλος.