Η Πέγκυ Λιβανίου, μιλάει στις «Αναμνήσεις» και στην Κατερίνα Πλουμιδάκη, στην Πετρελαϊκή Λέσχη του Χιούστον στο Τέξας

LIBANIOY

Η Πέγκυ Λιβανίου, μία νέα γυναίκα, μηχανολόγος μηχανικός, με δική της επιχείρηση στην Ουάσιγκτον, μητέρα τεσσάρων παιδιών διαδραματίζει έναν από τους σημαντικότερους ρόλους στην προώθηση της συμμαχίας Αμερικής, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Προωθεί Αμερικανικές επενδύσεις στο χώρο του φυσικού αερίου.

Σήμερα, η Πέγκυ Λιβανίου, μιλάει στις «Αναμνήσεις» και στην Κατερίνα Πλουμιδάκη, στην Πετρελαϊκή Λέσχη του Χιούστον στο Τέξας.

Η Πέγκυ Λιβανίου, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με προσωπικές της συναντήσεις στην Ουάσιγκτον με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, τον Υπουργό Ενέργειας Ρικ Πέρυ, τον Γερουσιαστή Τεντ Κρουζ, καθώς και με μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου όπως τον Γκας Μπιλιράκη και στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, έχει εξελιχθεί ως η σημαντικότερη νέα γυναίκα μηχανικός στον άξονα Ουάσιγκτον, Λευκωσία, Τελ Αβίβ.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης πέτυχε την ισχυρότερη συμμαχία μαζί με Αμερική, Ισραήλ και Ελλάδα στην ενέργεια και στην άμυνα. Στην πιο κρίσιμη προεκλογική περίοδο της μεταπολίτευσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι ο αυριανός Πρωθυπουργός σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, η Ελλάδα θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της Τουρκίας και να ισχυροποιήσει τη συμμαχία της με την Αμερική και το Ισραήλ. Η Πέγκυ Λιβανίου απαντά στις ερωτήσεις μας για τις προκλήσεις της συμμαχίας Αμερικής, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση. Μία νέα γυναίκα που εργαζόταν στη δική της επιχείρηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και από την πρώτη ημέρα μετά τη γέννηση των παιδιών της.

Κατερίνα Πλουμιδάκη: Είσαι μηχανολόγος μηχανικός, δεν είναι συνηθισμένο επάγγελμα για μια γυναίκα. Πώς και το επέλεξες;

Πέγκυ Λιβανίου: Κατερίνα μου σε ευχαριστώ θερμά για την τιμή που μου κάνεις να είσαι μαζί μου σήμερα. Η αγάπη για τη μηχανολογία ξεκίνησε από τα παιδικά μου χρόνια. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, λάτρευα να ανακαλύπτω πώς λειτουργούν οι μηχανές, τι είναι η ενέργεια και πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο για τις επόμενες γενιές. Στα παιδικά μου μάτια όλα ήταν μηχανολογικές δημιουργίες του ανθρώπου και ήθελα να καταλάβω πώς λειτουργεί ο κόσμος.

Για μια γυναίκα ο χώρος της μηχανολογίας δεν είναι καθόλου εύκολος. Είναι ένας καθαρά ανδροκρατούμενος χώρος έως σήμερα που η γυναίκα καθημερινά πρέπει να προσπαθεί διπλά για να αποδείξει την αξία της. Όμως, ποτέ δε μου άρεσαν οι εύκολοι δρόμοι και αν μπορούσα να επιλέξω ξανά, πάλι το δρόμο της μηχανολογίας θα επέλεγα.

Κατερίνα Πλουμιδάκη: Πώς ξεκίνησες την καριέρα σου;

Πέγκυ Λιβανίου: Από τα φοιτητικά μου χρόνια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είχα πάθος με την ενέργεια και το φυσικό αέριο.

Πίστευα και πιστεύω ότι το φυσικό αέριο είναι το μέλλον της ενέργειας, με άπειρα θετικά οφέλη για τον άνθρωπο. Η πρώτη μου εργασία ήταν στη ΔΕΠΑ τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου όπου εργάστηκα σε ηλικία 23 ετών ως επιθεωρούσα μηχανικός σε δίκτυα φυσικού αερίου. Ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία για μένα. Σε νεαρή ηλικία βρέθηκα μπροστά στις ευθύνες και τους μεγάλους κινδύνους της κατασκευής αγωγών φυσικού αερίου μεσαίας πίεσης.

Κατερίνα Πλουμιδάκη: Ποιο περιστατικό σου έχει μείνει από την εμπειρία σου στη ΔΕΠΑ;

Πέγκυ Λιβανίου: Ήταν παραμονή Χριστουγέννων του 2009 όταν αγωγός μεσαίας πίεσης φυσικού αερίου στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρέντη Αττικής τρυπήθηκε από γεωτρύπανο που χρησιμοποιείται για την κατασκευή γέφυρας. Δεν ξέραμε αν έχει γίνει έκρηξη, αν υπάρχουν θύματα, ούτε ποια ακριβώς ήταν η κατάσταση. Ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ μου ανέθεσε να επιθεωρήσω εγώ την κατάσταση. Ήταν μια από τις συγκλονιστικότερες εμπειρίες της ζωής μου. Πέρασα όλες τις γιορτές των Χριστουγέννων στο εργοτάξιο χειριζόμενη αυτήν την κρίση. Ο μηχανικός καλείται να αντιμετωπίσει αληθινές κρίσεις, όπου υπάρχουν, ακόμα και απώλειες της ανθρωπινής ζωής. Μετά από αυτήν την εμπειρία δεν έχει υπάρξει καμία κρίση που να με έχει κλονίσει.

Κατερίνα Πλουμιδάκη: Πώς βρέθηκες στη Φρανκφούρτη;

Πέγκυ Λιβανίου: Το 2012 εκπροσώπησα τη ΔΕΠΑ στο μεγαλύτερο ενεργειακό συνέδριο φυσικού αερίου της Ευρώπης, στη Βιέννη της Αυστρίας. Ήδη από τα χρόνια που εργαζόμουν στη ΔΕΠΑ με ενδιέφερε η Γερμανική αγορά φυσικού αερίου καθώς είναι η μεγαλύτερη αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Το συνέδριο αυτό ήταν καταλυτικό στα μετέπειτα σχέδια μου να μετεγκατασταθώ στη Φρανκφούρτη. Μετά πό ένα χρόνο ξεκίνησα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στα χρηματοοικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης. Παράλληλα εργάστηκα ως Ειδικός σε Θέματα Επενδύσεων και ειδικότερα σε επενδύσεις φυσικού αερίου στην Allianz Global Investors Europe GmbH, μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρίες στον κόσμο.

Εκεί είχα την μεγάλη τιμή να γνωρίσω από κοντά, εκπροσωπώντας την Allianz Global Investors σε συνάντηση μόνο τεσσάρων ατόμων τον θρυλικό Διευθύνων Σύμβουλο της Γαλλικής πετρελαϊκή εταιρίας TOTAL, Christophe de Margerie. Ήταν ένας μεγάλος ηγέτης και θρύλος της παγκόσμιας πετρελαϊκής σκηνής. Θυμάμαι ότι στο τέλος της συνάντησής μας τον ρώτησα κατ’ ιδίαν ποια είναι τα σχέδια του και της TOTAL για επενδύσεις στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Η απάντησή του ήταν άμεση και θετική.

Κατερίνα Πλουμιδάκη: Τι σε έφερε στη Ουάσιγκτον;

Πέγκυ Λιβανίου: Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου παιδάκι, έπαιξα τα καλοκαίρια με τα “Αμερικανάκια” ξαδέλφια μου. Σήμερα τα δικά μου παιδιά ζουν στην Αμερική. Η αγάπη μου για την οικογένεια μου και την Αμερική ήταν και είναι η πιο μεγάλη. Η Αμερική ήταν και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου και της οικογένειάς μου. Έχω μεγάλη οικογένεια στη Νέα Υόρκη και στο Νιου Τζέρσεϊ. Από τότε που θυμάμαι τα ξαδέλφια μου από την Αμερική, θυμάμαι και τα σχέδια που έκανα να ζήσω και να κάνω την οικογένειά μου στην Αμερική. Δεν υπάρχει άλλη χώρα όπως η Αμερική. Το λέω τώρα που έχω την εμπειρία να έχω ζήσει και εργαστεί στις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές πόλεις. Η Αμερική είναι η πιο ελεύθερη χώρα του κόσμου, γιατί δεν ξεχωρίζει τους ανθρώπους ανάλογα με την καταγωγή τους ή τη θρησκευτική τους πίστη.

Κατερίνα Πλουμιδάκη: Τι κάνεις σήμερα στην Αμερική;

Πέγκυ Λιβανίου: Το πάθος μου για το φυσικό αέριο και την Αμερική βρέθηκαν να παντρεύονται στην καλύτερη συγκυρία. Σήμερα μιλάμε για την Αμερικανική Ενεργειακή Αναγέννηση και την επανάσταση του φυσικού αερίου από σχιστόλιθο εξ’αιτίας της νέας τεχνολογίας που έχει αλλάξει τα πάντα. Εφαρμόζουμε τη νέα τεχνολογία της οριζόντιας γεώτρησης και «υδραυλικής ρωγμάτωσης», πατέρας της οποίας θεωρείται ο Ελληνοαμερικανικός George Mitchell από το Τέξας. Αυτή η σπουδαία καινοτομία μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε κοιτάσματα φυσικού αερίου που ήταν αδύνατο να αξιοποιηθούν παλαιότερα. Στην Αμερική ο σκοπός μου είναι να προωθήσω Αμερικανικές επενδύσεις στην αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Η ενέργεια είναι το μέλλον τον Ελληνο-Αμερικανικών σχέσεων.

Κατερίνα Πλουμιδάκη: Πώς ένας μηχανολόγος μηχανικός ασχολείται σήμερα στην Ουάσινγκτον με τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις;