Επιστολή σωματείων της Εστίασης – Πειθαρχήσαμε, τα μέτρα απέδωσαν, τώρα χρειάζεται στήριξη.

arsi-metron-kafeteria-taverna-estiatorio-mpar-estiasi

Το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων – Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ) αναφέρει  προς τον κ. Μητσοτάκη  ότι «τα σκληρά, αλλά αναγκαία περιοριστικά μέτρα που ήταν δεδομένο ότι όφειλε να λάβει η κυβέρνησή σας, εμπόδισαν σημαντικά το ποσοστό εξάπλωσης του φονικού ιού στη χώρα» και πλέον «η Ελλάδα ανήκει στους “νικητές”».

Σύμφωνα με το ΠΑΣΚΕΔΙ, «για πολλοστή φορά ως κλάδος πειθαρχήσαμε πλήρως εξαρχής σε ό, τι μας ζητήθηκε λειτουργώντας στο σύνολό μας με γνώμονα την μέγιστη αξία, αυτής της Δημόσιας Υγείας και της ευθύνης προς τον συνάνθρωπο. Η επόμενη μέρα ωστόσο μας περιμένει με μια μεγάλη πρόκληση που δεν γίνεται να αναλάβουμε παρά με τόλμη και θάρρος« σημειώνει και προσθέτει:
«Διαθέτοντας ένα σύνολο από 100.000 και πλέον επιχειρηματίες, καθώς και 700.000 και πλέον εργαζόμενους, που συντάσσονται άπαντες κάτω από τον κοινό στόχο της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, δεν μπαίνουμε σε διαδικασία ικεσίας και αφήνουμε στην άκρη συνδικαλιστικές πρακτικές που εξάλλου ποτέ δεν ήταν της αρεσκείας μας. Αυτό που ζητούμε ως ένα Μη Κυβερνητικό Σωματείο που αριθμεί πάνω από 15 χρόνια συνεχούς παρουσίας δίπλα στον κλάδο της Εστίασης, μετρώντας αισίως 35.000 εγγεγραμμένα μέλη-καταστήματα, είναι να σας κοινοποιήσουμε ότι οι παρακάτω προτάσεις αποτελούν προϊόν λεπτομερούς έρευνας και σχεδιασμού από την ειδική ομάδα νομικών και οικονομολόγων του Σωματείου μας, που αποσκοπούν να παρουσιάσουν ένα οργανωμένο και υλοποιήσιμο σχέδιο για την επόμενη μέρα της Εστίασης μετά την παρούσα καταστροφή. »
Οι καταστηματάρχες κατέθεσαν τις εξής 9 προτάσεις :

1.Απαλλαγή των επιχειρήσεων του έτους 2020 από Δημοτικά τέλη, Δημοτικό Φόρο, τέλη κοινόχρηστων χώρων κ.α. Όπως επίσης ελευθερία για τον χώρο των εξωτερικών τραπεζοκαθισμάτων πέραν των γραμμών που όριζαν οι δήμοι μέχρι σήμερα ώστε να κρατηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις χωρίς να μειωθεί δραματικά ο αριθμός τους, προσέχοντας τις απαραίτητες προδιαγραφές για τη διέλευση αμαξιδίων ΑΜΕΑ, καροτσιών κλπ.

2. Μείωση των ενοικίων εστίασης στο ίδιο ποσοστό % που θα μειωθεί το δικαίωμα χρήσης του χώρου. Δεν γίνεται να υποχρεούμαστε να χρησιμοποιούμε το 50% των τετραγωνικών που ενοικιάζουμε και να πληρώνουμε το 100% αυτού, και αντίστοιχα φοροελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων εστίασης στο ίδιο ποσοστό % έτσι θα είμαστε όλοι μαζί σε αυτόν τον πόλεμο και όχι κάποιοι μόνοι μας.

3.Μείωση του ΦΠΑ σε 6% και 13% αντίστοιχα σε φαγητό και καφέ, κάτι που βασίζεται άλλωστε σε προεκλογικές εξαγγελίες της παρούσας κυβέρνησης. Παράλληλα, οι φορολογικοί συντελεστές το 2020-2021 για το φορολογικό έτος 2019 να είναι σε όλες τις επιχειρήσεις 10% χωρίς προκαταβολή επόμενου έτους.

4. Διαγραφή όλων των χρεών που έχουν δημιουργηθεί από 12/3 έως την ημέρα που θα επανέλθουμε σε λειτουργία (ασφαλιστικές εισφορές, τηλεοπτικά και μουσικά δικαιώματα, ΔΕΚΟ, NOVA, COSMOTETV κτλ). Επίσης όλες οι οφειλές σε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που ήδη έχουν πιστοποιηθεί, να έχουν δυνατότητας αποπληρωμής σε 12 δόσεις με έναρξη, από 1/1/2021.